Atoombommen, het zijn onwijs krachtige en dodelijke wapens waarvan je hoopt dat ze nooit, maar dan ook nooit gebruikt zullen worden. Ze hebben de kracht om hele landschappen weg te vagen en maatschappijen te vernietigen. Iedereen weet dat het onwijs krachtige wapens zijn. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de situatie zo ver geëscaleerd dat de VS de atoombom heeft gebruikt op Japan. Er zijn twee atoombommen op Japan gebruikt en de bekendste en dodelijkste daarvan is in Hiroshima ontploft. Ik bezoek Hiroshima om te bekijken wat zo’n atoombom teweeg kan brengen. Van tevoren weet ik niet zo goed wat ik moet verwachten. Hoeveel slachtoffers zijn er gevallen? Hoeveel gebouwen zijn er weggeblazen? En wat is de nasleep van een atoombom?


In Hiroshima is er in het centrum een groot herdenkingspark aangelegd ter nagedachtenis aan de atoombom. Het is een mooi aangelegd park dat er erg goed verzorgd uitziet. In het park zijn er op verschillende plekken herdenkingspunten. Er zijn ook gratis informatiepunten en gebouwen waar je in kunt. Hier zijn foto’s te zien van wat voor schade er is aangericht in de stad. Tijdens het ontploffen van de bom komt er een onvoorstelbaar grote kracht vrij. In de eerste knal wordt er veel vernietigd door de luchtdruk. Vervolgens wordt het zo onwijs heet dat brandbare spullen spontaan in brand vliegen. Je hebt vervolgens ook nog de radioactieve straling die permanente schade aanbrengt bij mensen. Dit alles bij elkaar zorgt voor een bizar grote schade. Het is indrukwekkend om te zien hoeveel er is weggevaagd. In een van de herdenkingscentra worden ook persoonlijke verhalen verteld. Een man die toevallig in de kelder was van een gebouw overleefde de eerste knal. Hij voelde natuurlijk de enorm grote knal en toen hij boven kwam om te kijken, was bijna alles weggevaagd en stond er veel in brand. Het was onwijs heet en hij kon bijna niet ademen. Wonder boven wonder overleefde hij het, maar bijna alles en iedereen om hem heen was er niet meer. Het is indrukwekkend om persoonlijke verhalen zoals dit te horen. Het geeft extra betekenis aan een grote gebeurtenis als deze. De statistieken qua dodenaantallen en explosieradius zijn indrukwekkend. Maar door persoonlijke verhalen voel je je meer verbonden met de mensen en komt het verhaal meer tot leven.


In alle informatiecentra zie ik onwijs veel en ik heb inmiddels genoeg gezien. Je hoofd gaat er vol mee zitten en ik heb niet meer de behoefte om ook nog naar het museum te gaan. Ik heb gezien wat ik wilde zien en het is nu genoeg geweest. In Hiroshima bezoek ik ook nog een kasteel. Het is even iets luchtigers en dat is fijn. De tuin rond het kasteel is prachtig met alle kersenbloesem. Het zonnetje schijnt en het is heerlijk om in de tuin rond te lopen en om daar even te zitten. Na het kasteel heb ik in Hiroshima gezien wat ik wilde zien en ga ik verder, op zoek naar meer kersenbloesem.
Beste Sven
Heel indrukwekkend en prachtig omschreven. Je maakt niet alleen mooie foto’s, maar ook je Nederlandse taal gebruik je op een prachtige manier..Er zit een schrijver/journalist in je.
Na deze “ oorlogservaring “ ga je maar weer genieten van de weelderige bloesem.
Kijk belangstellend uit naar je volgende blog.
Groetjes Peter (85).